Kärt barn har många tolkningar

Medborgardialog är ett begrepp som med jämna mellanrum dyker upp i samhällsdebatten. Eftersom demokratiska framsteg från början har varit en av mina hjärtefrågor sedan åtminstone år 2008 följer jag noga medborgardialogens roll i samhällsutvecklingen.

Begreppsförvirringen verkar dock ganska stor då det gäller vad vi egentligen avser med medborgardialog. Själva ordet är inte så konstigt, medborgare är enkelt uttryckt en person som har medborgarskap i en viss stat (dubbelt medborgarskap kan förekomma). Dialog kommer från grekiskan och betyder ’genom samtal’. Ett samtal hålls mellan minst två personer annars handlar det om ”monolog”. Även vid frukostbordet hemmavid kan vi föra en medborgardialog om minst två personer är närvarande.

En medborgardialog kan naturligtvis även hållas inom en grupp medlemmar som t.ex. också är fallet i de flesta ideella och politiska föreningar. I politiska sammanhang är det inte ovanligt att man samlar en grupp medborgare och för en dialog runt en specifik fråga.

I Norrtälje kommun har det tidigare, liksom idag anordnats möjligheter till ostrukturerade men trevliga möten mellan politiker och medborgare. Även detta kan man kalla en form av medborgardialog även om denna och tidigare nämnda exempel inte direkt medverkar till att stärka den lokala demokratin.

För att uppnå detta mål måste det finnas en ärlig vilja hos kommunledning och kommunstyrelse liksom en sanktion i högsta beslutande politiska församling, kommunfullmäktige i att se medborgardialogen som ett viktigt verktyg för att öka medborgarnas medinflytande som ett led i styrningen av kommunen.

Tyvärr har det inte hänt så mycket inom detta område i Norrtälje kommun, snarare ingenting. Innan jag började intressera mig år 2008 har jag med hjälp från Miljöpartiet kunnat gå tillbaka till år 1994 då kommunstyrelsen utverkade ”Utredningsdirektiv avseende åtgärder för att stärka den lokala demokratin”. Miljöpartiet är också det parti som tidigare drivit demokratifrågorna och hade år 1998 bl.a. några väl utarbetade inlägg under ”Synpunkt” i Norrtelje Tidning. Idag innehar partiet ordförandeposten i Kommunstyrelsens demokrati- och jämställdhetsutskott och har därmed chansen att driva sina gamla hjärtefrågor.

Medborgardialog är inte det enda redskapet i verktygslådan för att skapa medinflytande. Andra exempel är s.k. E-petitioner, medborgarförslag, medborgarpaneler, allmän frågestund i kommunfullmäktige osv. Det viktigaste tycker jag emellertid är att dessa redskap ger medborgaren en verklig delaktighet i beslutsprocessen. Detta kräver naturligtvis en hel del arbete med att ”sjösätta” ett meningsfullt och verksamt system för medinflytande. Jag är dock övertygad om de vinster man kan uppnå med medborgardialog både ur demokrati- och effektivitetsperspektiv vida överstiger detta ”sjösättningsarbete”.

Att här i ett blogginlägg komma med konkreta lösningar har jag vare sig utrymme eller kompetens för. Jag har däremot kompetens för att konstatera att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har en rik källa till information och lösningar på medborgarinflytande. Den är bara att ösa ur för vår kommun om man känner sig tveksam. En av alla skrifter man erbjuder på hemsidan men som visserligen har några år på nacken tycker jag håller väl även idag om man vill få en första inblick i medborgardialogen är ”11 tankar om medborgardialog i styrning”. Läs!

Under tiden uppmanar jag både politiker och andra medborgare att handskas varsamt med begreppet medborgardialog. Ta inte det okritiskt som intäkt för att man har uppfyllt ett kriterium för att ha erbjudit medborgarinflytande.

Morfar Gunnar i Norrtälje

Kommentarer

Populära inlägg