Historiens vingslag och jazz i Valbo kyrka

                  

    
Endast 15 minuters bilfärd från vår lägenhet i Gävle ligger Valbo kyrka vid E16 mot Sandviken. Dit styrde vi vår kosa igår 2020-07-18. Huvudskälet var att vi skulle lyssna på en jazzkonsert med kanske en av världens mest meriterade trio, i alla fall med "sättningen" trummor, trumpet och Hammondorgel...

Det var gruppen TRINITY som kom på besök och påpassligt såg till att på dagen fira 15-årsjubiléum tillsammans. Den samspelta gruppen består av tre mycket kompetenta och meriterade musiker som Jojo Djeridi på trummor, Karl Olandersson trumpet och Andreas Hellkvist Hammondorgel. Det var inte första gången man gästade Valbo kyrka. Kyrkorummet är för övrigt inte främmande för dessa musiker som uppträtt i kyrkor över hela landet. De normala scenerna är naturligtvis på jazzklubbar, festivaler, olika tillställningar och trumpetaren Karl Olandersson förekommer flitigt i orkestern när det är dags för "Let´s dance" och "Allsång på Skansen" och andra evenemang. I jazzvärlden ingår musikerna väldigt ofta i olika konstellationer.

Eftersom vi var ute i mycket god tid fick vi möjlighet att bekanta oss med Valbo kyrka och dess intressanta historia. Det får numera anses klarlagt, att man i Valbo har Gästriklands äldsta kyrkplats. Då talar jag om att det finns fynd som talar om den senare hälften av 1100-talet, en tidpunkt som av flera skäl kan anses som sannolika för uppförande av den första stenkyrkan i Valbo.

Under århundradena har stora förändringar skett efter hand, och som kyrkan i stort ser ut idag har den gjort sedan 1775. Då beslöt man nämligen ersätta den gamla skröpliga klockstapeln och uppföra ett stentorn i anslutning till långhuset.

Ute på den vackra och välskötta kyrkogården blev vi oerhört imponerade av den nyanlagda "Askgravplatsen" som just nu prunkade av all sköns blomsterprakt. På bilden med utsikt mot kyrkan sitter jag skönt tillbakalutad i en av de många klassiska sofforna från Norrahammars bruk och bara njuter. 




På de vackra runda stenarna som kantar gångarna finns plats för metallskyltar med den avlidnes födelse- och dödsår. Vid Hamrånge kyrka blev jag imponerad av den vackra minneslunden och nu askgravplatsen vid Valbo kyrka. Kan detta ha med stigande ålder att göra?






Avslutar kyrkavsnittet med en en bild av Åsmund Kåresons runsten som flyttades till en skyddad plats vid kyrkans sydöstra framsida år 1898. Runristaren Kåresson verkade omkring 1020-1050 i ett område från Stockholm i söder till Gävle i norr.







I kyrkan blev det sedan en minnesvärd konsert med TRINITY. De samspelta musikerna spelade som    vanligt på toppen av sin förmåga och vare sig kyrkans personal eller konsertbesökarna behövde känna sig besvikna. Smolket i bägaren var förstås att endast ett 30-tal besökare hade letat sig dit. God marginal till coronareglerna som stipulerade högst 40 besökare. Hoppas detta elände tar slut snart!


Kommentarer

Populära inlägg