Medborgarinflytande i malpåse

I Norrtälje ligger medborgarinflytandet ”i malpåse”. Snart har 23 år förflutit sedan kommunstyrelsen 1994-01-18 fastställde ”Utredningsdirektiv avseende åtgärder för att stärka den lokala demokratin i Norrtälje”. Den historiska information jag samlat på mig innan jag själv började intressera mig för demokratifrågor runt år 2008 – 2009 har jag till stor del fått från medlemmar i Miljöpartiet i Norrtälje som i stark motvind har varit en drivande kraft i opposition. Den redovisning jag har att tillgå är för omfattande att redovisa här, men MP:s motion i januari 2002 som bakgrund till demokrati- och förtroendemannakommitténs uppdrag, är extra värd att uppmärksamma om ni kommer över dokumentet. Rubriken på motionen: ”Åtgärder för att förbättra möjligheterna till medborgerlig medverkan och insyn i de demokratiska processerna”. En lång och innehållsrik motion.

I dag ingår MP som en liten kugge i ett politiskt minoritetsstyre i kommunen och har alls inte samma möjligheter (eller lust?) att driva sina medborgerliga frågor som tidigare, det är en av de negativa effekterna av ett samverkansstyre.

Trots alla ansatser som gjorts i att öka medborgarinflytandet har egentligen inget annat än marginella förändringar skett. Inte ens ett ganska bra PM om E-demokrati som Val- och demokratinämnden tog fram i januari 2009 fick någon framgång utan förpassades av outgrundliga skäl till någon dammig arkivhylla. I april 2011 föreslår Bernt Grönblad (SD) att det skall införas medborgarförslag med yttranderätt både i kommunfullmäktige eller beslutande nämnd. I mars 2013 (2 år senare) föreslår kommunstyrelsen kommunfullmäktige att avslå motionen med motiveringen att medborgarna skulle få information och ”svar på frågor” via någon slags ”Superservice” vart nu den tog vägen. Oppositionen S, V och MP yrkade bifall till Bernt Grönblads motion - det var då det.

Listan kan göras lång, men medborgardialog, medborgarpanel, medborgarsynpunkter på inlämnade motioner E-strategier går samma dystra öde tillmötes. Det borgerliga styret sedan 3 eller 4 mandatperioder var helt enkelt inte intresserade av medborgarinflytande. Var det inte för omständligt eller för dyrt så hade man prövat det förut. Ett vanligt argument var att vi har representativ demokrati här i landet vilket då skulle innebära att man vart fjärde år okritiskt lämnar över beslutsfattandet till politiker valda inom de egna leden utan att ha möjlighet att komma med synpunkter eller förslag. Hur man nu kan tycka att det är demokratiskt?

När så det nuvarande samverkansstyret mellan S, C och MP tog över efter valet 2014 fanns en viss förhoppning om att det skulle hända något inom medborgarinflytandets område. Kommunstyrelsens ordförande talade t.ex. efter ett antal månader om att det skulle inrättas någon form av medborgarpanel som skulle framföra sina synpunkter i olika frågor. Åtminstone skulle det utredas, men inget har hänt. För en tid sedan meddelades att ”kommunen” skulle genomföra ett antal invånardialoger på olika platser. Jag har i tidigare blogginlägg från25/10 berört detta.

Jag har några teorier om vad som ligger bakom denna hantering av kommunens s.k. värdegrund ”Invånarna först”, men detta återkommer jag kanske till. Under alla omständigheter har jag idag fått en annan vinkling på begreppet medborgarinflytande när jag läser en artikel på Norrtelje Tidnings websida. Det handlar om en rad invånardialoger som genomförts i kommunen med närvaro av polis, trygghetschef, styrande politiker och tjänstemän. Ett bra initiativ förvisso, men när det framgår att ”politiker från samverkansstyret fortsätter även under senhösten och vintern med invånardialoger runtom i kommunen” anar jag att dessa dialoger inte skall förväxlas med de insatser för ökat medborgarinflytande som detta blogginlägg egentligen handlar om.

En sak förefaller dock ganska säker. Den brist på transparens som karakteriserade det tidigare borgerliga styret verkar inte ha förändrats – långt ifrån.

Morfar Gunnar i Norrtälje

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg