Folkomröstning som demokratiskt alternativ.2

Att regelbundet kasta en blick i backspegeln har alla med körkort fått lära sig för att köra säkert framåt. Detsamma gäller utan tvivel i politikens värld. I Norrtälje kommun närmar vi oss, tack vare några eldsjälar, sakta men säkert en folkomröstning om skolan, förutsatt att minst 2/3 av kommunfullmäktiges ledamöter tycker så. Men säg den politiker som skulle vilja hindra medborgarna att utnyttja sin demokratiska rätt?

I maj 2014 skrev jag nedanstående blogginlägg (med kursiv stil) som jag tycker kan vara intressant att läsa även idag, 2 ½ år efter. Några kommentarer bara, Råstasjöns öde i Solna är fortfarande osäkert. Liberalerna (fd FP) som inom den borgerliga majoriteten mangrant var med om att fatta beslut som skulle förstöra en unik rekreations- och fågelmiljö säger visserligen nu när man ändrat partinamn att man vill inrätta ett naturreservat runt Råstasjön och Lötsjön samt att man ”driver” frågan, f-n trot…

Folkomröstningen om Norrtälje hamn rann som väntat ut i sanden. Den främsta anledningen var förstås, som många kände till, att alltför ingående överenskommelser och avtal hade slutits redan under 2012. Väljarna i Värmdö fick igenom sin folkomröstning om skolan, och som jag förstår har politikerna inte bara börjat lyssna på invånarna utan även tagit till sig av deras synpunkter.


Folkomröstning som demokratiskt alternativ

I oktober 2011 hade jag ett blogginlägg med rubriken ”Folkomröstning på tapeten”.

Då gällde det om Ekerö Kommun skulle sälja det allmännyttiga bostadsbolaget Ekerö Bostäder eller inte. Folkomröstning blev det, och bolaget såldes inte.

Samtidigt har vi i Norrtälje kommun haft ett antal frågor där folkomröstningsinstrumentet nämnts i debatten. Jag tänker t.ex. på nedläggningen av Flygskolan, försäljningen av Å-villan i Norrtälje och inte minst den segslitna frågan om en ny skolorganisation och nedläggning av ett antal bygdeskolor. Fler exempel finns där medborgarna i princip körts över av den politiska majoriteten. Behöver jag nämna Roslagsmuséet?

I Solna har precis den borgerliga majoriteten kört över ett massivt medborgarmotstånd mot att bygga sönder den underbara ”gröna lungan” vid Råstasjön med höghus ända ner till strandkanten som kommer att förstöra en unik rekreations- och fågelmiljö.

Stockholm har sina heta frågor i samband med ombyggnad av Slussen liksom förbifart Stockholm.

I Norrtälje har sent omsider tankarna om en folkomröstning angående Norrtäljes nya hamn väckts. Hur detta kommer att gå blir intressant att följa.

I kvällens (22/5) ABC kl 18.00 kunde jag höra att väljarna i Värmdö på söndag inte bara har EU-valet att tänka på utan även en folkomröstning om skolförändring. Här tänker kommunledningen sjösätta en ny skolorganisation som går ut på centraliseringar. Folket protesterar, drar igång folkomröstning och får ihop 3 800 namn mot behövliga 2 900 (10 % av de röstberättigade). Moderaterna ”har inte tagit ställning” men avvaktar resultatet av folkomröstningen. Gå gärna in på SVT Play och lyssna på inslaget. Kommer efter c:a 2.30 minuter.

Kanske borde vi gjort detsamma i Norrtälje beträffande skolan, folkomröstat? Likheten är slående!

Vad jag menar med detta inlägg är att vi närmat oss den gräns där medborgarna inte finner sig i att ständigt bli överkörda och inte ”bli lyssnade på”. Ett verkligt trist resultat av maktfullkomlighetens stora avigsidor.



Morfar Gunnar i Norrtälje

Kommentarer

Populära inlägg