Opinionsmätning som skakar om

Aldrig har väl en enstaka opinionsundersökning skapat så mycket rubriker och intresse som fredagens SIFO-mätning av den politiska temperaturen i Norrtälje kommun fem månader före val. Jag har inget minne av att någon liknande mätning gjordes vare sig våren 2010 eller 2006, men kan ha fel.

I fredagens mätning går S, MP och V starkt framåt i Norrtälje medan M och övriga allianspartier går starkt tillbaka.

Norrtelje Tidnings politiske chefredaktör Reidar Carlsson blev t.o.m. så uppjagad att han var tvungen att skriva en extra ledare på webbsidan inför helgen för att sedan komma med en utförligare nu på måndag i pappersupplagan.

”Det mest troliga är att allianspartierna får behålla makten i Norrtälje kommun” skriver Reidar Carlsson. Varför det undrar jag?

Om det vore kommunalval i dag skulle Socialdemokraterna få majoritet i fullmäktige tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger Reidar Carlsson. Vad är det som säger att inte andra majoritetskonstellationer kan bildas efter valet i september beroende av valutgången?

Trots att Reidar Carlsson som politisk chefredaktör sitter på första parkett på vår lokala tidning sedan många år tycker han att ”det är mycket överraskande” att S, MP och V skulle få majoritet då det mesta utom problemen med grundskolan i hans ögon verkar frid och fröjd.

Efter lite diskussion med sig själv kommer han fram till att den främsta orsaken till framgångarna för S, MP och V skulle vara att Norrtäljes väljare är påverkade av de framgångar de ”rödgröna” haft i opinionsmätningarna på riksnivå. Att det skulle bero på något allmänt missnöje med kommunalrådet Kjell Jansson tror han ”knappast” på.

Själv tror jag att resultatet av Sifos opinionsmätning speglar det som många av väljarna känner innerst inne efter 16 års moderatdominerat borgerligt styre som tappat kontakten med invånarna. Medborgardialog och utveckling av demokratiska principer lyser med sin frånvaro. Fartblindhet och accelererande maktfullkomlighet kännetecknar många beslut. Att sedan vänskapsbanden mellan politiken och näringslivet med åren blivit allt mer kärvänliga gör inte det hela bättre. Inte tveksamma jävsförhållanden heller för den delen.

Blockpolitiken ligger som en broms framför kreativa och väl förankrade beslut där de små allianspartiernas roll alltmer har marginaliserats genom moderaternas dominans.

Norrtälje kommun behöver ett helt nytt omtag i politiken. Vilka som skall stå för det får väljarna tala om den 14 september 2014.



Morfar Gunnar

Kommentarer

Populära inlägg