Övertygande majoritet?

Läser i en helsidesannons från kommunen i gårdagens (23/4) Norrtelje Tidning hur kommunstyrelsens ordförande Kjell Jansson (M) under sin mediala charmoffensiv inför valet uttalar sig om det nyligen fattade beslutet i kommunfullmäktige (14/4) om att anta den så kallade skelettplanen för Norrtälje Hamn.

”Det var både glädjande och väntat att det skedde med en övertygande majoritet. Det visar att det finns ett brett stöd för att förverkliga den nya stadsdelen” säger Kjell Jansson. Observera att Kjell Jansson säger ”brett stöd”, inte brett politiskt stöd.

För mig som följt ärendet i 4 ½ år och känner till de flesta turer och hur debatten förts under denna tid måste jag med stor skepsis fundera över hur brett stödet för beslutet egentligen är.

Inte så att jag ifrågasätter beslutets demokratiska och legala riktighet. Vi har i Sverige så kallad representativ demokrati som avser ett system där folket styr genom att välja partier eller representanter som fattar besluten. På dessa grunder fattades också beslutet den 14 april då 51 personer tryckte på ja-knappen, 7 på nej-knappen och 3 inte var närvarande.

Dessa personer är s.k. ”folkvalda” politiker uppsatta på partiernas kandidatlistor som har bestämts vid interna val inom partierna. Det är alltså folket i partiet som väljer vilka som skall representera partiet. Den enda möjligheten för den enskilde väljaren att ändra denna tågordning är att personkryssa en viss kandidat.

Jag tänker inte gå in närmare på detta stora stadsbyggnadsprojekts omfattning eller dess fokusering på barn, båtar och bad. Redan från början kan man dock ana svårigheter för barnfamiljer att överhuvudtaget ha råd att bo där liksom det faktum att båtar och bad är aktuellt högst 3 månader per år.

I stället funderar jag över hur representativt de 51 tryckningarna på jaknappen i realiteten är för kommuninvånarna. Med tanke på den intensiva debatt som pågått i flera år angående exploateringen av hamnen är jag tämligen säker på att det folkliga stödet för kommunfullmäktigebeslutet inte är fullt så brett som Kjell Jansson vill göra gällande.

Nu har vi det demokratiska system vi har. I allmänhet fungerar det skapligt, men när det gäller Norrtälje kommuns genom tiderna viktigaste stadsbyggnadsprojekt hade det absolut känts mer komfortabelt med en betydligt starkare folklig förankring.


Morfar Gunnar

Kommentarer

Populära inlägg