Ångbåtsbiff med lök

Då det kommit till min kännedom att man mer och mer börjat slarva med den gamla klassiska maträtten ”ångbåtsbiff”, och ibland förvanskar den å det grufvligaste, vill jag här slå ett slag för hur rätten skall tillagas. Glöm alla snitsiga varianter med tjock oxfilé eller entrecote, klyftpotatis, fantasifulla kryddsmör och ringlande dekorationer på tallriken. De har sin självklara roll, men i annat sammanhang. Här kommer originalet! Kopiera gärna receptet och visa för restauranger som tycker att de serverar ångbåtsbiff.

SVENSK BIFFSTEK/
ÅNGBÅTSBIFF MED LÖK
________________
På Strindbergs tid var det vanligt att man
kryddade stekta kötträtter med några stänk soja.
Väl värt att pröva!
C:a 1 cm tjocka skivor mört nötkött,
gärna från mittbiten av biffraden.
1-2 medelstora lökar
Smör
Salt, peppar
Soja

Skala löken. Skär den i fina skivor och stek den gyllenbrun. Lägg löken åt sidan. Putsa till biffarna och platta eventuellt ut dem något. Salta och peppra. Hetta upp en stekpanna och bryn rikligt med smör. Stek biffarna helt hastigt på bägge sidor. Lägg dem på ett fat och slå bort smöret. Lägg i nytt smör i pannan och bryn löken på stark värme. Rör om.

Slå den brynta löken i en liten driva över biffarna. Gör som August Strindberg, sätt till några droppar soja. Servera med stekt potatis. Glöm alla tjafsiga moderna dekorationer och tillbehör. Ett glas öl och en snaps hör till, men naturligtvis går det även bra med något bordsvatten naturell, alkoholfri öl eller svagdricka. Undvik dock söta läskedrycker för att inte irritera Strindberg (receptet är i huvudsak hämtat från August Strindbergs kokbok, Bokförlaget Prisma 1998)!


Morfar Gunnar i Norrtälje


Kommentarer

Populära inlägg