Ångbåtsbiff med lök
Då det kommit till
min kännedom att man mer och mer börjat slarva med den gamla klassiska
maträtten ”ångbåtsbiff”, och ibland förvanskar den å det grufvligaste, vill jag
här slå ett slag för hur rätten skall tillagas. Glöm alla snitsiga varianter
med tjock oxfilé eller entrecote, klyftpotatis, fantasifulla kryddsmör och
ringlande dekorationer på tallriken. De har sin självklara roll, men i annat
sammanhang. Här kommer originalet! Kopiera gärna receptet och visa för restauranger
som tycker att de serverar ångbåtsbiff.
SVENSK BIFFSTEK/
ÅNGBÅTSBIFF MED LÖK
________________
På Strindbergs tid var det vanligt att
man
kryddade stekta kötträtter med några
stänk soja.
Väl värt att pröva!
C:a 1 cm tjocka
skivor mört nötkött,
gärna från mittbiten
av biffraden.
1-2 medelstora lökar
Smör
Salt, peppar
Soja
Skala löken. Skär
den i fina skivor och stek den gyllenbrun. Lägg löken åt sidan. Putsa till
biffarna och platta eventuellt ut dem något. Salta och peppra. Hetta upp en
stekpanna och bryn rikligt med smör. Stek biffarna helt hastigt på bägge sidor.
Lägg dem på ett fat och slå bort smöret. Lägg i nytt smör i pannan och bryn
löken på stark värme. Rör om.
Slå den brynta löken
i en liten driva över biffarna. Gör som August Strindberg, sätt till några
droppar soja. Servera med stekt potatis. Glöm alla tjafsiga moderna
dekorationer och tillbehör. Ett glas öl och en snaps hör till, men naturligtvis
går det även bra med något bordsvatten naturell, alkoholfri öl eller
svagdricka. Undvik dock söta läskedrycker för att inte irritera Strindberg
(receptet är i huvudsak hämtat från August Strindbergs kokbok, Bokförlaget
Prisma 1998)!
Morfar Gunnar i
Norrtälje
Kommentarer
Skicka en kommentar