Dagsutflykt till Wij Trädgårdar utanför Ockelbo

 
Dagens blogginlägg är egentligen ett bildcollage från en mycket trevlig upplevelse vad Gästrikland har att bjuda på. Sex timmar tog vår "Gästrikesväng" fram och tillbaka, och vi blir mer och mer medvetna om att vi missat en del tidigare i livet. Förmodligen är det samma sak oavsett vilket landskap det rör sig om. Sverige är fantastiskt brukar man ju säga.
På vår väg till Wij Trädgårdar kunde vi inte missa en sväng förbi Kungsberget. En bra skidanläggning, endast 2 timmar från Stockholm av god klass med 22 nedfarter. Naturligtvis gör sig inte en sommarbild av en skidanläggning något vidare.



Jädraås järnvägsstation


Nästa anhalt på vår dagstur var Jädraås-Tallås Järnväg, en 6 km lång museijärnväg c:a 20 km väster om Ockelbo. Tyvärr var inte järnvägen igång denna torsdag, men det lär vara en tidstrogen upplevelse att susa fram med det ångloksdrivna tåget.
Läs gärna mer om öppettider och priser på deras hemsida: jtj.org.





Till vänster ser ni den speciella badhusbyggnaden. Kan tänka mig att man behövde tvätta av sig en del olja, sot och smuts när arbetsdagen var slut.

Nere till höger ser ni också att man hade ett eget gjuteri där förslitna delar tillverkades bland annat.


Så var vi då framme vid resans huvudmål, om man nu skall uttrycka sig så i det vackra landskapet. Jag menar förstås Wij Trädgårdar, några kilometer utan för centrala Ockelbo. Skulle gärna kunna uttrycka mig som att har man inte varit här en gång i sitt liv kommer man att få ångra det. Läs mer på deras hemsida wij.se. En utmärkt combo måste väl vara logi på platsen plus att hinna med järnvågen?

Matfriska som jag och Barbro är började vi med ett taktiskt besök vid Wij Trädgårdskök & Logi där vi hittade ett ledigt bord, och snart stod en dignande salladstallrik från husets egen skörd framför oss (se bilden). Priset 125 kr var verkligen prisvärt, 150 kr för oss som lade till en rejäl  portion Ockelbokyckling och ett par skivor knaperstekt basonfläsk, som min mormor sade. Hungrig skall man inte vara när man skall "trava runt" så länge. Utanför huset fanns en underbar Rosträdgård med över 200 sorter, främst busk- och parkrosor. Tyvärr sjöng just dessa rosor på sista versen, men jag förstår hur vackert det var för en månad sedan.

Mätta och belåtna kunde vi sedan starta vår rundvandring bland alla blommor, grönsaker, örter och kryddor. Att här visa det vi skulle önska går bara inte, det blir bara några blommor jag fastnade för plus det lilla orangeriet med pelargoner och det sprängfyllda odlingshuset med tomater av olika sorter. Är ni uppmärksamma kan ni skönja Barbros häpna blick bland tomatplantorna.



Odlingshus med tomater
Orangeri med pelargoner

Och så till sist, varje trädgård av rang skall väl ha en gårdsgris, här fanns det två Linderösvin på sommarkollo. Båda två bökade som svin i leråkern, den ena var så slö att den låg på magen när den bökade. Men söta var de.





            


Kommentarer

Populära inlägg