Roslagsmuseet - intet är som väntans tider


Nu har jag väntat i nästan exakt 14 år på att något skall hända så att kommunens medborgare får tillbaka sitt museum i Norrtälje, naturligtvis i samklang med de tekniska framsteg inom museiverksamhet som gjorts sedan museet stängdes för ”renovering” år 2008.



Min första kontakt med Roslagsmuseet var således för 14 år sedan då jag tillsammans med några andra examinerade ”Roslagsambassadörer” fick frågan om vi kunde tänka oss att ställa upp på frivillig basis för att hålla museet öppet på lördagar. Entusiastiska och kulturtörstande som vi var ställde flera av oss inte negativa till detta. Det slutade dock med att vi insåg att det inte var för detta vi på egen bekostnad utbildade oss till Roslagsambassadörer.

Kontakten med Roslagsmuseet var nu etablerad, och detta ledde så småningom för mig till medlemskap i Föreningen Roslagsmuseets Vänner som hade bildats år 2002.

2017-05-27 menade Norrtälje kommun på sin hemsida att ”Det kommer åter att bli verksamhet i gevärsfaktoriet”. 2018-08-13 kunde man i NT läsa att ”Gevärsfaktoriet ska färdigrenoveras och Roslagsmuseet flytta in”. I maj 2017 slöts ett 25-årigt hyresavtal mellan kommunen och Roslagsmuseets Stiftelse. Någon betraktade detta avtal som ”idiotiskt”, en annan som ett ”halleluja moment”. Själv hade jag en lång rad frågor som än idag inte har fått några svar. Det känns mera som om man fattat ett ”letter of intent” för att i efterhand fylla på med visioner, framtagande av verksamhetsplan, kravspecifikation och kommunala budgetpengar.

På NT:s webbsida kunde man i början av januari i år läsa att kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C) räknade med att öppna Gevärsfaktoriet 2019 (i år). Med hänvisning till ovanstående stycke föreföll inte detta speciellt realistiskt, om man uttrycker sig försiktigt.

I en kommentar igår på Roslagsmuseets vänners Facebooksida har som tur är Bengt Ericsson insett att byggnaden (Faktoriet 1) ”kräver bästa behandling både vad gäller planering som den efterföljande restaureringen (invändig) där ett antal myndigheter vill följa arbetet”. Nu gäller ”att göra rätt går före fort och fel”. Något som för många inte varit helt obekant sedan museets stängning 2008. Efter hyresavtalet mellan kommun och museistiftelsen i maj 2017 har 20 månader gått som kunde ha använts till planering och myndighetskontakter.

Under de tio år som förflutit sedan museet stängdes för renovering 2008 har visserligen byggnaden putsats om med rätt färgnyans och kvalitet, fönstren har bytts ut och det skadade golvet brutits upp vilket naturligtvis är bra, men absolut inte tillräckligt. Kanske är det signifikativt för kommunal hantering?

Roslagsmuseets vänner gör och har under några år gjort ett fantastiskt jobb med caféverksamhet, presentbutik och massor av evenemang som dragit intresset till Faktoriparken. Låt dem nu få ett Roslagsmuseum att vara vän med också!


Morfar Gunnar

Kommentarer

Populära inlägg